2009. június 4.

[film] BIDEAK: Megérkezett

Éppen egy éve érkeztem vissza a Caminóról. Bár bő fél éve nálam van a nyersanyag, most készült el a rövidfilm, nem véletlenül. Egy-két hete azt mondtam magamban, hogy az "évfordulóra" kész kell lennie, és én betartom a határidőket, még ha napi tíz órákat égetem a szemem a vágással, akkor is. Hát, kész lett. Nem mondom, hogy tökéletes, ennyire tellett, mennyi is?, négy-öt nap alatt? Nem tudom megmondani pontosan.

Avisynth-tel vágtam, úgyis azzal pakoltam a mozgásszűrőket a képsorokra, azzal készültek a feliratok is. Viccesen néz ki: a forrás két GB avi, mellé egy néhány kilobyte-os szövegfájl, a végeredmény pedig ez a 100 kB körüli avi fájl. Amit feltöltöttem a vimeóra is, hogy megnézhessétek, beágyazhassam ide is. (Apró megjegyzés: a vimeo csinos, de megdöbbentően bizonytalanul működik.)

BIDEAK: pandoukht északi útja a Vimeón.
Néhány érdekes kép kimaradt, vagy mert a minőségük értékelhetetlen lett, vagy mert túlterhelték volna a képsort, de nem kellett sokat sakkoznom, komolyan, éppen olyan hosszú lett a film, mint a zene (Susumu Yokota - vagyis Jokota Szuszumu - The Boy and the Tree című lemezéről, érdemes fülessel hallgatni, nagyon komplex). Nem kellett utólag kivennem, betennem semmit. Aki nem olvasta a korábbi posztokat azt váratlanul érheti, hogy egyik-másik képsor kicsit mocorog, de az eredeti ugrándozásához képest ez semmi.

A képek gyakorlatilag időrendben követik egymást, alig néhány jelenet vándorolt, de azok sem sokat. Ennek is örülök. Aki ott járt, jöhet velem az úton...

11 komment:

miko írta...

Fasza lett. Nekem legjobban a gyaloglós részek tetszettek a különböző utakkal. Meg a hasonlóan repetitív ritmusú civilizációs/ipari részek, mert nagyon jók ezzel az - érzésem szerint inkább - organikus zenével.

Pár felvételen belóg valami szőrszál, remélem a szakálladból.:)

pandoukht írta...

Kicsit sajnálom, hogy a gyaloglósokon kívül kevés a dinamikus kép. Nem igazán sikerültek jól azok a jelenetek, amelyekben mozgatom a kamerát. Pedig volt köztük nagyon menő kék traktoros is. Ha sokkal többet forgatok, biztos sikerültek volna jobb képek is, de az sokkal többe került volna...

A szőrszálat én meg légylábnak hívom, hozzátartozik a filmes hitelességhez. :)

pandoukht írta...

Ja, még annyit, az egész lemez tele van ilyen megdöbbentően repetitív és hipnotikus, közben szigorúan sokrétegű számokkal (egy másikra készült Imery Watson rövidje, a "sloup"), talán még két szám volt esélyes, de asszem azok túl dinamikusak voltak.

A gyaloglós képeket meg szívem szerint rövidebbre vágtam volna, hogy még kontrasztosabb legyen a pörgés, de nem nagyon állt össze a dolog.

Rózsa írta...

Kedves miko!
Az első legyet - mely masszívan követte pandoukhtot - bekapta egy égi vitorlás. Nem baj. Jöttek a cimborái...
;)

Rózsa írta...

Kedves pandoukht!
Komolyra fordítva...
Nekem most leginkább a lassú képek tetszenek, a Nagy Víz és a Malmok. Majd a narancsos ég, a patikasor, a tűz.
A zenei választás nagyszerű.
A vágásban pedig pont az akadozás fogott meg.
;)

pandoukht írta...

A cipősor, igen, talán az egyik nagy vesztese a vágásnak. Abból éppen lett volna még pár másodperc. Majd egyszer megcsinálom a "kimaradt jeleneteket" is. :)

Rózsa írta...

Remek, remek! Kezdhetjük számlálni a napokat...
;)

Jud írta...

de jó volt ez a videó, felismerni rajta sok ismerős helyet, ahol jártunk - mi is éppen tavaly. :)
köszönet!

pandoukht írta...

Örülök, Jud!

pandoukht írta...

Meghívták a filmet a 2. Animacam Fesztivál versenyen kívüli programjába. Azért nem kell felállva tapsolni... :)

Rózsa írta...

Miiiiicsoda?! Eeeeeeeeeezaz!
/Tudtam én, hogy jó helyre kértem első sort!/
;)