2008. április 14.

Utazás, oda-vissza

Ha valaki nem saját ajtajától indul gyalog Santiagóba, sok helyen sokfélét olvashat az utazás lehetséges módozatairól. Az északi útról nyilván kevesebbet. Itt most leírom én hogyan fogok utazni, és miben érdemes még gondolkozni.

A fapadosok megjelentének két nagy előnye a zarándok számára: repülnek pici, a fővárosoktól távoli repülőterekre, és mivel a repterek picik, alacsonyak az illetékek, a fapadosok többnyire olcsók. (Ráadásul ezek a pici repülőterek néha nagyon közel vannak a városokhoz, jó közlekedéssel.) Mivel az ember többnyire nem egyik napról a másikra dönt úgy, hogy utazik, jó előre megveheti a jegyeket is.

Odaút


Már nem is tudom, hol bukkantam rá, hogy van Biarritz-Bayonne-Anglet mellett egy polgári repülőtér, és miért nem jöttem rá időben, hogy a San Sebastián-i reptér gyakorlatilag Irún mellett van közvetlenül. Mindenesetre Biarritz mellett döntöttem.

A flylowcostairlines.org nagyon jó tippeket ad a fapados átszállásokról, erre indultam el. Sajnos a Ryanair vonzó árai lehetetlen csatlakozásokkal párosultak, így vegyes-vágott lett a dologból.

Részletek és tanácsok a tovább után.

BUD - CDG: MALÉV, ápr. 23. 12:50-15:10
CDG - BIQ: EasyJet, ápr. 23. 18:05-19:30

Itt álljunk meg egy-két szóra!

A hagyományos légitársaságok értékesítési gyakorlata szerint az egyirányú utazás ára többszöröse a menettértinek, így meg kell jelölni egy visszaút dátumot is. Mivel nem Párizson keresztül jövök vissza, teljesen mindegy mit adok meg, vagyis mégsem, érdemes a legkedvezményesebb időtávot választani.

A fapadosok többségénél (állítólag a Ryanair kivétel), a meghirdetett árra még számos felár rakódik: csomagdíj (meg lehet úszni ingyenes kézipoggyásszal is, kést végülis lehet kint is venni...), helyfoglalási díj, elsőbbségi felár, és... bankkártya-tranzakciós díj. Ilyet máshol még nem láttam. A lényeg, próbáljatok Visa Electronnal fizetni, az állítólag ingyenes.

Na, szóval, már majdnem ott vagyunk, csak Irúnba kell eljutni. Keresni az SNCF európai honlapján érdemes (tgv-europe.com), vagy a PESA busztársaságnál. De vonat lesz ebből...

Biarritz - Irún: SNCF, ápr. 23. 20:15-20:46

Ez az optimista változat, utána van még egy vonat. A reptér és a pályaudvar nagyon közel van egymáshoz. Az SNCF megdöbbentően gyorsan, felár nélkül postázza a papírjegyet Magyarországra!

Megjegyzem, ha nem vettem volna meg a jegyem, most valószínűleg egy Budapest-Madrid-San Sebastián repülőút mellett döntenék, onnan rövid séta Irún. A BUD-MAD utazás pedig megoldható Malévval vagy SmartWings-szel, utóbbi fapados. A Barajas-i reptéren elég nagy távolságok vannak, érdemes előre érdeklődni, mi merre...

Irún Párizsból is elérhető TGV-vel, nagy árkülönbség a leírt változathoz képest nincs, időbeli sem igazán. Eggyel kevesebb átszállás, kis kalandozással Párizs belvárosában.


Visszaút


Sokat nem magyarázok, ennél jobbat szerintem nehéz találni:

SCQ - BCN: clickair, máj. 28. 8:55-10:25
BCN - BUD: clickair, máj. 28. 11:50-14:35

Santiago de Compostelából az Empresa Freire buszaival is ki lehet jutni a reptérre. Menetrendek a honlapon, szigorúan csak Internet Explorerrel... Khm.

Ár


Ez így összesen kb. 85-90e forintomba került, de 10-15-öt simán lehet ebből még faragni. Nagyjából 6 héttel az indulás előtt már érdemes megvenni a jegyet. Nyári időszakban lehet, hogy még korább. 5 hét a határvonal, egy hónap már kis bukó.