2008. április 9.

FON és az ingyen WiFi

Az előző postban mutattam egy kis térképet Budaörsről, néhány útponttal, Router címkéjű piros zászlócskákkal. Ezek félig-meddig ingyenes WiFi hotspotokat jelöltek. Hogy mi a WiFi hotspot, miért csak félig meddig ingyenesek? Lássuk:

A WiFi hotspotok vezeték nélküli internethozzáférést biztosítanak mindenki számára, akinek van WiFi-képes eszköze, és megfelel a hotspot üzemeltetője által támasztott követelményeknek. Az ember odamegy az adó közelébe, csatlakozik, és internetezhet. Mondjuk. A világ tele van ingyenes vagy fizetős hotspotokkal (a magyarokról itt találtok listát), ezek körét gazdagítja a FON.

A FON egy Spanyolországból kiinduló mozgalom, célja az, hogy ingyenesen vagy szerény térítés ellenében biztosítson WiFi hozzáférést az egész világon. (Biztos van más célja is, de ez a bevallott.) A hálózat kezdetben gyorsan bővült, mert ingyen biztosítottak mindenki számára WiFi routert (ez az az eszköz, amire szükség van a hotspot kialakításához). Ma már fizetni kell valamennyit a routerért (tulajdonképpen a FON tagságért), de a tagság előnyökkel jár.

Tovább után még több "hogyisvanez".

Ha létesítesz egy FON hotspotot, gyakorlatilag az összes FON tag hotspotját használhatod megkötések nélkül. Ha nem vagy FON tag, ha jól emlékszem 3-4 euróért válthatsz napijegyet, amivel az aznapi hozzáférésed korlátlan, de napijegy nélkül is használhatsz néhány Google szolgáltatást (térkép, levelezés stb.) FON-os WiFiken keresztül. Nem véletlenül, a Google befektetett a FON-ba...

A helyzet tehát egyszerű, vegyél WiFi routert, regisztrálj, üzemeltesd, és máris internetezhetsz, amerre jársz... Elvileg...

FON hotspotok

Ugyanis, a FON nem szankcionálja különösebben, ha nem megy 24/7 a routered, vagy valamilyen módon megakadályozod őket ennek ellenőrzésében. Ezért sok router valójában nem hozzáférhető (szürke karikák a térképen). A másik probléma, hogy ezek a rádióadók nem olyan teljesítményűek, hogy besugározzák a fél kerületet. Ha nem csengetsz be az üzemeltetőhöz, nem biztos, hogy elér hozzád a jel. De végülis, optimistán kell hozzáállni a dologhoz.

A piros zászlócskák pedig úgy kerültek a térképre, hogy a FON hotspotok koordinátái letölthetők, és a navigációs program meg tudja jeleníteni őket, fel tudja használni ezeket a navigáció tervezéséhez. Tehát, nem kell internet, hogy megmondja a Russa, hogy merre, milyen távol találom a legközelebbi hotspotot. (Ami persze lehet, hogy ki van kapcsolva, vagy egy belső udvarra néz. Próba szerencse.) Persze, beleszaladhat az ember nem FON-os ingyenes WiFibe is, van ilyenből is jócskán.

A lényeg, nem kell sorban állni a szálláson az egy szem gépért (ha van), bénázni az internet kávézókban, locutoriókban szenvedni a szörnyű nettel, elég leülni a napsütésben egy padra, és olvasgatni a leveleket. Már, ha az ember ezt akarja.