2008. április 9.

[út] GPS próba a budai hegyekben

Jó játék... Tegnap a Budai Tájvédelmi Körzetben voltam, csak egy rövid túrán – a múlt heti Budakeszi–Pilisvörösvárhoz képest ez kellemes kis séta volt –, de most nem az állóképességemet teszteltem, hanem egy kis PDA-t és vele a térképszoftvert. A turistautak.hu-n vagy a GPS & PDA site-ról letölthetők magyarországi topográfiai térképek, rengeteg turistaútvonal is jelölve van rajtuk. Én a Russával próbálkoztam, ami egy ingyenes térképszoftver.

Budaörs a Russával

Amikor üzemel a GPS, kis pötty vagy nyilacska jelzi, hol vagyunk, merre megyünk éppen. Ha az ember egyszer ezt kipróbálta, rájön, hogy bár rendkívül szórakoztató egy kiterített térkép fölött vitatkozni a többiekkel, hogy az elágazásnál akkor merre is kell fordulni, mégis vannak ennél szórakoztatóbb dolgok az életben. Ráadásul, ha egyedül megy, ilyen élményekre nem számíthat. Egyedül pedig kevésbé kellemes eltévedni; térkép nélkül elveszteni a rosszul jelölt turistajelzést (lásd: biatorbágyi piros kör) pedig kifejezetten káros az egészségre. Persze, azért így is elmentem egy éles kanyar mellett... Fölvehetők útpontok (például a következő szállás helye), ekkor a program jelzi, merre is kell szerinte mennünk, és kb. mennyi idő van még hátra az útból.

De mire jó még a GPS?... Fényképezni!

A kamera a fényképek EXIF (extra) infójába el tudja menteni a képek elkészültének helyét. Ez megintcsak kevéssé érdekes, ha papírképeket sorozunk albumba, de hasznos, ha egy utat dokumentálunk éppen. Képek elforgatásakor ezt az információt előszeretettel törlik a programok, így most az első próbákról csak állóképeim vannak, egy Picasa albumban.

A ===> után találjátok a képeket és az útleírást.

Íme:
Törökbálint - Csillebérc // sárga, sárga+ @ Picasa - (PicLens)


Az albumban (amit ezzel illesztettem ide) szépen látszik, hol készültek a képek. A minőség, hát, nem valami fényes, de ne temessük még a kamerát, felhős, esős időben fotóztam... Sajnos a Picasa mobil eszközökről használhatatlan, így nem biztos, hogy folyamatosan tudom majd frissíteni az albumokat.

Használható viszont a Panoramio, ami ráadásul a Google Earth fotóforrása is. Sőt, a wikiloc-é is, amiről most mesélek.

A wikiloc egy túraútvonal-megjelenítő és -megosztó oldal. Tipikus webkettes béta, használható is meg nem is, egyszerre zseniális és bosszantó. Vannak még hasonlók, a GPSies, például, de valamiért nekem a wikiloc jobban bevált. A hangsúly a megosztáson van, az utak kereshetők, megjeleníthetők, letölthetők (pl. GPX formátumban). Ha szeretnétek konvertálni, ajánlom a GPSBabelt, vagy online ugyanőt a GPS Visualizeren.

A wikiloc-os utakat mindig a post végére fogom tenni, mindig a "tovább" után (igen, az iframe miatt). Az alap, idézett változatban csak az út neve látszik, egy térkép, és a magassági adatok plusz pár apróság. Ha a címre kattintotok, megnyílik az anyaoldal, a nagy térkép mellett megjelennek az út fotói (ha vannak), és a térképre fölkerülnek a Panoramio képei, kicsi kék-fehér pöttyök formájában. A képeket lehet, hogy más Panoramio felhasználó készítette (értsd: nem én), nincs felhasználó-szintű összefüggés a wikiloc és a Panoramio között.


Ja, még valami, ami nagyon fontos lehet! A bő két óra alatt a rádiózás + fényképezés + térképnézegetés + rövid telefonálás kb. 15-20%-ot evett az aksiból. Az nagyon jó. Egy napi utat úgy néz ki, mindenképpen bírni fog.

És, hogy mik voltak azok a pici piros zászlók a Russa térképen Router felirattal? Arról mesélek legközelebb.