2008. július 19.

PicLens: 3D képnézegetés a böngészőben

Csak nem bírom már békén hagyni a blogot, megint egy kicsit teki bejegyzés következik, de azért lesz benne okosság. Többen is panaszkodtak, hogy a Picasa felülete igencsak nehézkes, lomha, utálatos, nem jó így képeket nézegetni. Nem olyan régen olvastam egy böngésző pluginről, a PicLens-ről, ami állítólag különleges élménnyé teszi a képnézegetést. Lássuk tehát, miről is szól a parasztvakítás mitől is különleges a különleges...

PicLens képfal
Kezdem a rossz hírrel: A Picasa Web Albums nem olyan RSS feedet szolgáltat, amit megeszik a PicLens telepítést nem igénylő változata (PicLens Lite). Tehát, aki nem telepíti a plugint, sajnos nem tudja ezen keresztül nézegetni a képeket, csak egy fekete ablakot fog látni. Kár érte. (Természetesen elképzelhető, hogy én nem csinálok jól valamit, rosszul generálom a feedeket, rosszul konfigurálom a PicLens-t. Ha valaki bele akar beszélni, tegye nyugodtan.) Mindenesetre a blogon a következő újdonságokkal találkozhattok:

  • Új PicLens képgalériák az oldalsávban. Böngészhető akár egyben az összes kép, de csak az egyes utak képei is.

  • Szakaszonkénti albumok PicLens-ben is. Minden szakasznál a Picasa album linket kiegészítettem egy PicLens linkkel is, ez megjeleníti az albumot a PicLens nézegetőben.

  • Szakaszonkénti kisképek beágyazása a teljes galériába, közvetlen ugrás a PicLens megjelenítéshez. (Majd leírom, hogy mi is ez...)
Tovább után jönnek az unalmas részletek, és néhány nyálcsorgatós kép.

Röviden összefoglalva, a PicLens úgynevezett Media RSS tartalmakat jelenít meg szépen. A képsorokat egyenesen is rá lehet tukmálni, de a képeket félig-meddig automatikusan is kibogarássza a böngészett oldalból (ha kicsit segítünk neki).

Telepítés nélkül (elvileg) elérhető funkciók

A plugin telepítése nélkül egy flash alapú felületen böngészhetők a galériák. Ez esetben mégsem, mert egyrészt, ahogy említettem, a PicLens Lite nem érti meg ugyanazt az RSS feedet, amit a PicLens, másrészt, ebben a pillanatban a Firefoxos plugin azt mondja, hogy frissítsem a Flash pluginemet, de az enyémnél nincs frissebb... Ezért hát, az itt látott képek mind a PicLens pluginnel készültek.

Összevont galériák

A szélső sávban a képes doboz alatt linkeket helyeztem el, ezekre kattintva indíthatók az egyes galériák. Köztük akár az összes fényképet együtt tartalmazó galéria is.

PicLens böngészés

A Picasa Web Albums feed exportjában egy nem dokumentált funkcióval legalább dátum szerint sikerült rendeznem a képeket, igaz csökkenő sorrendben, ezt érdemes figyelembe venni.

Szakaszonkénti albumgalériák

Minden egzes szakasz képgalériája megnyitható, a szakasz képei egy minigalériában böngészhetők. A sorrendezés ez esetben a természetes sorrend.

Csak telepített pluginnel elérhető funkciók

Amellett, hogy valóban működik a 3D képnézegetés (3D fal, lásd fönt) Picasa albumokkal, még egy ajándéka van a PicLens telepítésének.

Oldalakba integrált PicLens

Az oldalakon található fotók (például a minigalériák) közül azok, melyeket a PicLens megtalál az általa fölfedezett Media RSS feedekben, kis kék lejátszógombbal egészülnek ki.

PicLens integráció

A gombra kattintva az adott kép azonnal megjelenik, ráadásul az érintett feed képei között, a helyén. Mivel a blogon a PicLens az összes képet (időrendileg csökkenő sorrendben) tartalmazó feedet látja, az összes kép között kontextusában jelenik meg az adott kép.

PicLens galéria

A 3D falról átválthattok a galérianézetbe is, itt a megszokott (előre/hátra) módon is lehet lapozgatni a képek között.

1 komment:

Névtelen írta...

Picasa webalbum Irún-San Sebastian31/28. fotó:
http://picasaweb.google.com/pandoukht/IrNSanSebastiN#5192909144007136402

http://kep.ivpicture.hu/61208.jpg

:)