2008. június 8.

[gasztro] Mindenmás

Vannak olyan – talán kevésbé ismert – gyöngyszemei a spanyol gasztronómiának, vagy a spanyol élelmiszerboltok kínálatának, amelyek nem feltétlen jellemzők egy-egy tartományra, ezekre pazarlok pár szót most. Paella, gazpacho, tortilla, flan, szárított sonka nem lesz. A lista természetesen nem teljes, és kicsit az én ízlésemet tükrözi, de nem feltétlenül. És még egy jótanács: nézzetek meg legalább egy Arguiñano adást a tévében, most a Telecinco adja, kettő körül...

Bitter Kas
Nyamm... A tovább után. (A fotókat guberáltam...)

Ételek

Kevés ételt ajánlok általánosan, mindenhol érdemes a helyi koszttal próbálkozni. Van egy olyan vélekedés, olvastam több helyen, hogy a vegetáriánus zarándokoknak nehéz dolga van Spanyolországban, főleg az északi úton. Ez így igaz, kevés a konyhás szállás, nagy becsben tartják a húst. :) A halat, tojást elutsítóknak mindenképpen nehéz dolguk lesz. Tengeri herkentyűket azért lehet próbálgatni, de ritka az, hogy a kétfogásos napi menüben legyen vega első és második fogás is. Vagy, hogy ne bolondítsák meg kicsit a zöldségeket sonkával vagy szalonnával.

pinchitos
Ennek megfelelően csak egy húsos és egy vega ételt ajánlok. A pinchos morunos (vagy pinchitos) jellemzően déli étel, de elterjedt az egész országban. Nyársra húzott, határozottan fűszerezett, pácolt disznó, jobb helyeken birkahúsból készül. Mellé jár a citrom. Igazi vegetáriánus étel pedig most mégsem jut eszembe, talán a párolt articsóka, azt meg nem ajánlom...

Italok

Reggelire két ajánlatom van, az egyik a hűtőben tartott százszázalékos, facsart narancslé. Persze a legjobb a frissen facsart valenciai narancs, de a literes kiszerelésű, többféle változatban is kapható narancsleveket is érdemes kipróbálni. Van rostos és szűrt, enyhén cukrozott vagy hozzáadott cukor nélküli. Mindig a hűtőpultban! A másik reggeli italom a tejjel kevert gyümölcslé volt, ezt eredetileg a Leche Pascual kezdte gyártani, ma már vannak utánzatok. Több ízben, literes, vagy kétdecis kiszerelésben árulják, utóbbiakat többnyire hármasával. Kis tetra packos dobozokban.

Ahogy közeledik a főétkezés, eljön a Bitter Kas ideje. Ez egy szénsavas üdítő, alkoholmentes aperitívként fogyasztják, színe mindenképpen, íze kicsit emlékeztet a Camparira. Kesernyés étvágygerjesztő, többnyire nagy műgonddal rakják össze a jéggel, naranccsal, citrommal kiegészített poharat.

Nagy melegben pedig kimondottan hűsítő a Chufi (horchata ital), a Chufi megintcsak a legismertebb márka, de talán kapni már mást is. Amikor persze kapni, nyáron kívül kicsit nehezebb beszerezni. Kicsit tejitalra emlékeztet az állaga, de nem tartalmaz tejet, a Valenciában termesztett mandulapalka terméséből készül. Hidegen fogyasztva pillanatok alatt feltölt.

Gyümölcs

Nyilván érdemes mindent kipróbálni, bár pár éven belül a legtöbb különlegesség megérkezik hozzánk is (pl. a datolyaszilva). Viszont ajánlom a kanári banánt, sok helyen kapható, kicsi, és állítólag finomabb a többi fajtánál. Mivel én nem vagyok banánevő, összehasonlítani nem tudom.

paraguayo

Olajos magvak

Ezeket is ajánlja minden zarándok, a helyi termesztés miatt a mandula is olcsó, de az igazán izgalmas dolgok azok a keverékek, amelyekben találni csicseriborsót, lóbabot, és természetesen az elmaradhatatlan sült kukoricát (kikos).

Édesség

A boltok csokiválasztéka meglehetősen szegényesnek tűnik a magyarhoz képest. Kellemes meglepetés volt a cukormentes (vagy hozzáadott cukor nélküli) ét- és tejcsokoládék megjelenése a polcokon. A nagy márkák – Nestlé, Valor, Dolca – mindegyike kijött legalább a tejcsokival. Nem kaphatók mindenhol, de elég sok helyen. Külön kérdésként fogalmazódott meg bennem, hogy ha a Nestlé tud jó csokit gyártani/árulni kint, vajon miért nem teszi ezt Magyarországon is... Ezen kívül érdemes próbálkozni a mindenfelé föl-fölbukkanó kézműves csokikkal.

churros con chocolate
A kissé kommersz tételek közül ezzel kivételt teszek: chocolate con churros vagy churros con chocolate. Talán kevésbé is ismert, mint a fönt fölsoroltak. Északon csak bizonyos kávézókban kapható, ezt általában „Hay churros...” papírral jelzik a bejáraton. Többnyire reggelire eszik, kávé mellé, de még gyakrabban forró csokival, forró csokiba mártogatva. A churros maga egy fánkra, inkább lángosra emlékeztető tésztájú, olajban kisütött rudacska. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az itthon, nyári rendezvényeken árult churrostól nagyon eltérő, tulajdonképpen olyan, csak nincs töltve, cukorba forgatva. Néha nagyon jól esik egy churros reggeli.

cuajada con miel
Megint csak reggelire ajánlom az aludttejet (cuajada). Magában elég halvány, de mézzel, esetleg mézzel és dióval vagy egyéb olajos magvakkal tökéletes. Néha ebéd, vacsora utáni desszertként is fölbukkan, de azért ez nem gyakori.

1 komment:

pandoukht írta...

Egészen véletlenül találtam (vagyis találta Mirelle) facsart narancslé a Leche Pascualtól.