2008. május 8.

[gasztro] Kantábria

Kantábriát kevésbé ismertem az út előtt, most sem fogok nagyon sokat írni róla, de egy-két dolgot mindenképpen ajánlok. Alapvetően Kantábria gasztronómiája is kettős: a tenger és a hegyek, hegyi folyók határozzák meg.

sardinas
Tehát, a teljesség igénye nélkül: halak, vadak, s mi jó falat...


Ételek

Kezdjük a tengerrel! Már írtam, hogy Castro Urdialesben mindenképpen érdemes betérni egy tengeri herkentyűs vendéglőbe, étterembe, bárba. Itt is találtok olyat, amelyikben a választék ott a bárpulton. Kóstoljátok meg a szardíniát, a tengeri csigákat (ezekhez érdemes gombostűt kérni, anélkül nem akarózik kibújniuk a házból)! Tulajdonképpen mindent érdemes kipróbálni, amiről nem tudjátok, hogy micsoda. :P

A tengeri halakon kívül Kantábriában nagyon komoly lazac- és pisztránghorgászat folyik. A napi menükben is fölbukkannak, de ha mégsem, érdemes kipróbálni valamelyiket mindenképpen. Az erdei gombákat is ismerik, használják, érdemes erre is odafigyelni.

chorizo de ciervo
Bár vadételekkel nem találkoztam, a boltokban változatos, vadhúsból készült kolbászok és szalámik kaphatók, szarvasból, vaddisznóból, vagy vegyesen. Füstölve vagy füstölés nélkül, paprikásan vagy borsosan.

A főzelékekhez hasonló pote gyűjtőnevű fogásokról sem szabad megfeledkeznünk. Ezek készülhetnek hússal (vagy kolbásszal, hurkával), vagy anélkül, kékkagylóval (almeja) de mindig valamilyen hüvelyes az alapjuk. Csicseriborsó, bab, lencse. Néha krumplival, hagymával, zöldségekkel gazdagítják őket. Ha szeretitek a főzelékeket, ajánlom bármelyiket. Egyszerű, tápláló zarándokkaják.

Édességek

Az egyik leghíresebb helyi desszert a quesada pasiega, tulajdonképpen egy sült sajttorta, a szokásos spanyol citromhéj-fahéj kombinációs alapokon.

quesadas
Sajtról jut eszembe, bár nem édesség, a Picón kéksajt, érdekes módon készülhet tehén-, kecske-, de juhtejből is...

Italok

Bár kantábriai borokról nem hallottam, a kantábriai törkölypálinka mégis igen híres. Kapható hagyományos, tiszta pálinka orujo néven, de számtalan likőr is készül, mézes (kantábriai méz, érdemes megkóstolni), gyógyfüves, narancsos stb. Még ismerős kávékrémlikőrt is kóstoltam, orujo alapon.

lepárló
Liébanában (amit elkerül az út) minden évben orujo fesztivált is rendeznek.